Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. augusztus 24., vasárnap

Ez már platinacsapat! Ismét aranyérmesek vizilabdázóink!

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott megszerezte a magyar küldöttség harmadik aranyérmét a pekingi olimpia utolsó napján. Kemény Dénes csapata a szoros első félidő után leiskolázta az Egyesült Államok legjobbjait.
A magyar férfi vízilabda-válogatott zsinórban harmadszor foglalta el az ötkarikás trónt, miután a pekingi döntőben 14-10-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát.

A statisztika is a magyar csapat mellett szólt, miután a múltban 13 vereség és 5 döntetlen mellett 55-ször legyőzte az amerikaiakat, nem beszélve arról, hogy utoljára meglehetősen régen, négy éve kapott ki tőle. Persze nem ártott az óvatosság, a torna meglepetéscsapata ugyanis a horvátokat és a szerbeket megelőzve megnyerte a csoportját, továbbá az elődöntőben Szerbia kiütésével, 10-5-ös legyőzésével ijesztgetett.




Nagy-Britannia 1908 és 1920 között megnyert három olimpiai bajnoki címe után a magyar válogatott az első, amely triplázni tudott vízilabdában, akárcsak Sydneyben és Athénban, Pekingben sem akadt jobb Kemény Dénes legénységénél.

A magyar vízilabdacsapat összesen kilencedik olimpiai bajnoki címét szerezte, s van még három ezüst és bronzérmünk is, egyben begyűjtötte a magyar olimpiai történet 160. aranyérmét.

Ami a tétmérkőzéseket illeti, a magyar csapat Athénban, a csoportmérkőzésen 7-5-re, és Sydneyben - szintén a csoportkörben - 10-9-re győzött.




A magyar Himnusztól zengett a pekingi Jingtung uszoda
Több mint ezren énekelték az aranyérmes férfi vízilabda-válogatott tiszteletére felhangzott magyar himnuszt a Jingtung uszodában a pekingi olimpián.
A lelkes szurkolók megvárták az eredményhirdetést, amelyen Kemény Dénes játékosai Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától vehették át a medálokat.

A ceremónián közreműködött a másik magyar NOB-tag, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke is, aki a harmadik helyezett Szerbia pólósainak nyújtotta át a bronzérmeket.




Aztán Benedekék elővarázsolták a szurkolóktól kapott zászlókat, cserébe a virágcsokrok csaknem mindegyike a lelátóra repült.
A csapatból hatan, Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán harmadszor hallgathatták olimpián a Himnuszt. Ők csatlakoztak a korábban szintén háromszoros aranyérmes Gyarmati Dezsőhöz és Kárpáti Györgyhöz.
A drukkerek szűnni nem akaró "Ria-Ria Hungária!", a "Szép volt fiúk!", és a "Bajnokcsapat!" mellett "Mi vagyunk a legnagyobbak!" rigmussal ünnepelték a sorozatban harmadszor megszerzett aranyérmet.
A szervezők pedig a meccsfelvezetésekről megismert csárdásbejátszással kedveskedtek a magyaroknak.




Férfi vízilabda, döntő:

Magyarország-Egyesült Államok 14-10 (6-4, 3-4, 2-1, 3-1)

Vezeti: Turcotte (kanadai), Brguljan (montenegrói)

Magyarország:Szécsi Zoltán (kapus), Gergely István (kapus), Varga Tamás, Madaras Norbert, Varga Dénes, Kásás Tamás, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Benedek Tibor,
Varga Dániel, Biros Péter, Kis Gábor, Molnár Tamás

Egyesült Államok: Merrill Moses (kapus), Peter Varellas, Peter Hudnut, Jeffrey Powers, Adam Wright, Rick Merlo, Layne Beaubien, Tony Azevedo, Ryan Bailey, Tim Hutten, Jesse Smith, James Krumpholz, Brandon Brooks (kapus)

Kemény Dénes szövetségi kapitány nyilatkozata:

"Szerettük volna, terveztük, dolgoztunk érte, de akkor sem volt biztos. Ahhoz, hogy sikerült, kellett egy csomó dolog: szerencse, elhivatottság, nem tudom, még mi minden. De azért a háromból három az valószínűleg nem véletlen. Háromszor egymás után valamilyen kívülálló okból nem nyerhetünk, valamit nyilván mi is hozzátettünk ehhez. Csak köszönni tudom ezeket az élményeket a srácoknak. Huszonegy ember hozta össze ezt a három címet, a magyarban mindkettő szerencsés szám. Négy új olimpiai bajnokunk van, de nagy volt a felelőssége a kilenc réginek. A meccs közepén egyik legjobbunknak lovaglóizom-húzódás miatt végleg ki kellett szállnia, ezt mondjuk nem nevezném szerencsének, de Biros Péter addig fantasztikusan játszott. Fontos volt, hogy a csapat a szoros állásból el tudott húzni. Most van hat háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy mennyire nehéz ez, meg kell nézni a könyvekben. Három perccel a vége előtt, négygólos vezetésnél kezdtem megnyugodni. Szeretnék édesapámmal beszélni, mert nem látta a meccset, nem nézi soha, majd elmesélem neki. A nagyobbik fiammal is szeretnék beszélni, aki Floridában tanul, és interneten követte a mérkőzést" - mondta az eredményhirdetésre menet a szakvezető.