Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. augusztus 22., péntek

Megvan az első magyar aranyérem a pekingi olimpián

A 14. versenynapon végre megszületett az első magyar aranyérem a pekingi olimpián: igazolva az előzetes várakozásokat, Vajda Attila megnyerte a kenu egyesek 1000 m-es döntőjét, méghozzá remek, taktikus versenyzéssel egy hajóhosszal verte a teljes mezőnyt.




Egyértelmű esélyesként ráijesztett a több száz helyszínen szurkoló magyarra Vajda Attila, sokáig csak 5-6. helyen utazott a mezőnnyel.
Óvatosan kezdett a vb-címvédő magyar, aki a legjobb idővel került a végjátékba, 250-nél csak a nyolcadik volt, miközben az élen az üzbég Vagyim Menkov őrületes tempót diktált. Vajda még féltávnál is csak a középmezőnyben haladt, a második 500-on aztán elindult úgy, hogy csak Cal tudott vele tartani. Sokáig úgy tűnt, hogy az utolsó méterekre marad a döntés, de a magyar máshogy gondolta: 150 m-rel a vége előtt ellépett spanyol riválisától és a magyar szurkolók üdvrivalgása közepette fokozatosan növelte előnyét, a célba pedig végül mintegy másfél hajóhosszas, óriási előnnyel érkezett. A második Cal, a harmadik pedig a kanadai Thomas Hall lett.

A július 15-én, edzés közben elhunyt Kolonics György emlékére fekete karszalaggal versenyző Vajda aztán a célban diadalmasan emelte magasba a lapátját, és boldogan csapkodta a vizet, a drukkerhad pedig önkívületi állapotban ünnepelte a magyar küldöttség első pekingi aranyát.

Vajda Attila nyilatkozata:
"Bajnok vagyok! Úgy jöttem ki, hogy nyerni akarok, s köszönöm egy embernek, aki nem lehetett itt, de fentről figyelt engem, s az egész csapatot. Köszönöm Koló! Nagyon sok erőt adott a küzdeni akaráshoz, nagyon nehéz volt az egész verseny, ő végig velem volt, s az utolsó ötvenen már nem kellett, hogy velem legyen."

Vajda hozzátette, nem gondolta volna, hogy ő szerzi a magyar küldöttség első aranyát. "Arra gondoltam, hogy a kajakosok, kenusok között én leszek az első. Az volt a lényeg, hogy a táv elején az elsőkkel menjek, s végét meg tudjam nyomni. Ehhez nincs mit hozzátenni, fantasztikus érzés, csak így tovább!"





Kozmann - Kiss kenu kettes 1000 méteren bronzérmes

A Kozmann György, Kiss Tamás alkotta kenu kettes 1000 méteren bronzérmet szerzett. Az első helyen a fehérorosz egység ért célba, a másodikok pedig a sokáig vezető németek lettek.




Kozmann eredetileg Kolonics Györggyel indult volna a játékokon, kettősük mindkét távon dobogóesélyesnek számított, a legendás, kétszeres ötkarikás bajnok társ azonban július 15-én, edzés közben elhunyt.

A tragédia sokkolta az egész csapatot, különösen Kozmannt, aki néhány napig nem is tudta, folytassa-e egyáltalán a felkészülést és pályafutását, végül azonban úgy döntött, hogy a Kolonics által is kedvelt Kiss-sel elindul Pekingben, és megpróbál méltóan tisztelegni sporttársa és barátja emléke előtt.

Az idő igencsak kevés volt a felkészülésre, így Kozmann azt tűzte ki maguk elé célul, hogy jussanak be a döntőbe, s ezt a középfutamban nyújtott remek produkcióval sikerült is elérniük.
Ott aztán a papírforma alapján már kevés esélyük volt a jó szereplésre, a dobogóra ugyanis 5-6 egység is pályázott. Ők azonban rácáfoltak az előzetes várakozásokra, hiszen remek, taktikus versenyzéssel megszerezték a bronzérmet!

Kolonicsra emlékezve fekete gyászszalaggal versenyző magyarok óvatosan rajtoltak, féltávnál még csak a hetedik helyen haladtak át, de ezután fokozatosan léptek előrébb olyannyira, hogy az utolsó méterekre már dobogósként érkeztek. Bár az élen ádáz küzdelmet vívó fehéroroszok és németek csatájába nem tudtak beleszólni, harmadik helyük így is szinte csodaszámba megy. Még saját magukat is meglepték, mert amikor az eredményjelző kiírta a helyezésüket, szinte nem is akartak hinni a szemüknek.

Óriási bravúr, harmadik lett a magyar hajó! Kiss Tamás és Kozmann György fantasztikus hajrával feljött a dobogóra az utolsó métereken.

Kozmann nyilatkozata: "Van Isten! Koló velünk volt!"




Kolonics György