Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. október 29., szerda


Deák Judit: A lelki tudatosság ösvénye

Egy indiai monda szerint a világ teremtésekor az istenek tanácskozást tartottak arról, hová helyezzék el a tudás kulcsát. Először olyan magas pontra akarták tenni, ahová a madár sem tud felrepülni, majd a tenger mélyére kívánták rejteni. Hiába tanakodtak azonban napokon át - ismerve az emberi leleményességet -, biztonságos helyet nem találtak. Ekkor megszólalt a legidősebb istenség:
- Az ember nagyon okos ugyan, de nem bölcs. Helyezzük belé a tudás kulcsát, ez az egyetlen hely, ahol biztosan nem fogja keresni.

Mit jelent valójában a tudás? Az információhalmaz feldolgozásának kezdetét, vagyis beszédet a tudatban. Az igazi kommunikáció alapja a ráhangolódás, a hallgatás művészete. A belső csendben ismerhetjük fel önmagunkat, és ez a szellemi gyógyszer segít mások megértésében is. Senki sem tud fényképet készíteni nekünk, hogy megmutassa, kik vagyunk, merre van a barlang kijárata önnön problémáink elől. A csend tükrében nézve érthetjük meg, önös vágyaink, félelmeink mi módon deformálták tudatunkat, mérgezték meg érzelmeinket. Mivel az élet minőségét a gondolkodásunk nívója határozza meg, elsősorban tudatunkat kell legjobb barátunkká tenni. Naponta kell találnunk egy kis helyet a csendnek, lelki egyensúlyunk megteremtésére meditáció segítségével. Ezt szolgálja a rádzsa jóga egyik mantrája:
Én egy békés lény vagyok.
A béke az eredeti minőségem.
Én, a lélek, a szellemi lény:
Béke, Harmónia, Egyensúly vagyok.

Vannak, akik mindenért önmagukat vádolják. Ha valami kátyúba jut, feltételezik, hogy saját hibájuk következményével szembesültek. Mások szüntelenül környezetüket okolják szerencsétlen sorsukért. A kivetített vád fő oka, hogy nem akarják vállalni a felelősséget saját életünkért. Ilyenkor a gondolat megreked a múltban, képtelen megbocsátani, feledni - ezzel elveszti a jelen lehetőségeit, rugalmatlansága miatt képtelen a megújulásra. A megbocsátás képessége attól függ, mennyire vagyunk becsületesek magunkkal szemben. Ez a fajta kegyelem elűzi saját igazunk megrögzött bizonygatásának igényét. Jusson eszünkbe, hogy a vádlón mutató kéz két ujja ugyan más felé bököd, de három önmagunkra mutat.

Rögzült viselkedésmintáink megváltoztatása igen nehéz még akkor is, ha felismerjük önpusztító hatásukat. A szokások, szenvedélyek, mint a császárok uralják énünket. Az ismétlődő gondolatok és cselekvéslenyomatok fennhatóságot élveznek a logika, a szándék, a vágyott cél felett. Ezeknek a császároknak a trónusa szintén a tudatban van, amely az ént helyezve a világ központjába zsarnoki önkényt gyakorol. Trónfosztáshoz lelki energiáink feltöltésére, egyfajta bölcsességre van szükség. Albert Einstein mondta: ,,Egyetlen problémát sem lehet ugyanabból a tudatállapotból megoldani, mint amelyik azt létrehozta. Újból meg kell tanulnunk látni, azaz megérteni a világot."
A bölcsesség az élet erényeinek (béke, szeretet, tisztaság, boldogság, igazság) gyakorlati megvalósítását feltételezi. A krízis mindig a lehetőségek másik arca, annak jelzése, hogy változásra van szükség.

A pozitív gondolatok áradása a lélek életadó lélegzetvétele. Ezen kincsek növelésének egyetlen módja, ha megosztjuk másokkal, továbbadjuk. A tudás és elszántság a híd, de a cél, a szüntelen tapasztalás révén megvalósuló előrelépések sorozata. Hiszen minden nap egy új kezdet.