Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. október 27., hétfő


A Karmáról...

A karma lényegét semmivel sem lehetne jobban meghatározni, mint Sir Isaac Newton fizikai törvényszerűségekről alkotott mondatával, miszerint minden hatásnak megvan az egyenlő értékű ellenhatása.

A múlt és a karma

Goethe, a világirodalom egyik legnagyobb költője azt mondta, hogy aki nem hisz a reinkarnációban az máris ,,halott". A reinkarnáció helyet foglalt minden nagy bölcseletben, ami nem babona, hanem a természet törvénye. Az ezotéria szerint az újjászületés a természetnek olyan szabályszerű változása, mint ahogyan az évszakok, vagy a napszakok váltják egymást. A reinkarnációval szorosan összefügg a karma, amely szerint a lélek a múltban szövi jelenét. Vagyis a korábban elkövetett cselekedetek meghatározzák a jelent, illetve a mostani tettek a jövőt. Így adható felelet az egyébként olyan nehezen megválaszolható kérdésekre, mint például miért születik két egészséges embernek fogyatékosa gyereke? Vagy miért kerül perbe és haragba szülő a gyermekével? A reinkarnáció és a karma szerint gyakran a múltbeli számlát egyenlítik ki a jelenben.

A jelen és a karma

Ne gondoljuk azonban azt, hogy a karmát csak a múltban építhettünk, amelyért most kell fizetni. Vagy a jelen tetteinkért, majd csak egy következő életben nyújtja be a sors a számlát. A jelen életünkben elkövetett cselekedeteinknek is megvannak a következményei. Például, a mikor az életet igazságtalansággal vádoljuk, éppen akkor kellene őszintén megvizsgálni gondolatainkat, érzéseinket, tetteinket és mélyen önmagunkba nézni. Mert ha képesek vagyunk elfogulatlanul szemlélni cselekedeteinket, akkor tisztában lehetünk azzal, hogy semmi mást nem kaptunk ekkor vissza, mint amit adtunk. Legfeljebb nem attól a személytől, akivel szemben elkövetők voltunk, hanem egy másik embertől, helyzettől. Így tanít bennünket a karma, hogy próbáljunk meg jót cselekedni, illetve tisztelni, becsülni és elfogadni embertársainkat. Ezért tökéletes a keleti hasonlat, amely a karmát az igavonó ökör patanyomához hasonlítja, hiszen a tetteink következménye bennünket is ugyanígy követ.

Forrás: Nők Lapja Ezotéria különszám