Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. január 26., hétfő


1905 Január 26. (104 éve történt)
Dél-Afrikában megtalálták a Cullinan-t, a világ legnagyobb gyémántját.

Nevét Sir Thomas Cullinan-ról kapta, aki 3 évvel a gyémánt megtalálása előtt felfedezte a bányát.

Súlya a megtaláláskor 3106 karát volt, amit 9 nagyobb és több kisebb részre vágta, majd csiszoltak. A legnagyobb darab 530 karát, Nagy-Britannia koronaékszereinek része, a jogart ékesíti.




A világ legnagyobb gyémántja

99 évvel ezelőtt, 1905, január 26-án, Frederick Wells, a Premier Mine egyik menedzsere élete legszerencsésebb sétáját tette meg Cullinan bányájában: megtalálta a világ legnagyobb gyémántját.

A drágakő története egy szerencsétlen földművelő ámokfutásával kezdődött. Joachim Prinsloo békésen éldegélt Dél-Afrikában, a transvaali Modderfontein közelében, amikor egyszer csak kiderült, hogy földje egy ígéretes aranymező közepén fekszik. Az aranyásók megostromolták vételi ajánlatokkal és Joachim engedett. Kaallfontein közelében talál magának új otthont, s éppen hogy berendezkedett, amikor ismét megjelentek a vásárlók. Sok pénz és komoly fenyegetések hatására ismét megpakolta szekerét és továbbvonult, földje alatt gyémántot találtak. Pretoria közelében szerzett magának egy farmot. A család már kényelmes hajlékot tudhat magáénak, amikor Thomas Cullinan megbízottja távozásra akarta rábírni, és jelentős összeget nyújtott át a gyémántmezőt sejtető földért. Prinsloo elveszti türelmét: „Táguljon innen azzal a szekérrel, vagy lövök.” Joachim Prinsloo élete végéig művelte kicsiny földjét, és csak halála után került Thomas Cullinan tulajdonába ötvenkétezer fontért.

A bánya

Thomas Cullinan eredetileg építkezési vállalkozó volt, bányászatra csak akkor adta fejét, mikor 1898-ban egy ismeretlen ember háromkarátos gyémántot mutatott neki és elárulta, hol találta. Cullinan megtekintette a helyszínt (Prinsloo farmját), amely távol volt minden ismert lelőhelytől, de kezdő geológiai ismeretei ellenére is felismerte a kincset sejtető dombot. A halott farmer lánya végre eladta a területet, és 1903-ban megindulhatott a bányászat. Két év múlva találta meg a híres Cullinan gyémántot Frederick Wells, aki kétezer fontot kapott az értékes drágakőért a tulajdonostól. Cullinantól 1907-ben Transvaal állam vásárolta meg a csodálatos nyersgyémántot, majd VII. Edwárd angol királynak adta születésnapi ajándékként.

A gyémánt

A nyersgyémánt súlya 3106 karátot nyomott, amely megközelítőleg 620 gramm, színe tiszta fehér, szinte kékesfehér, alig észrevehető zárványokkal. A gyémánton négy hasadékot is felfedeztek, ami annak a jele, hogy eredetileg egy nagyobb darabhoz tartozott. Az angol uralkodó, a jó nevű I. J. Asscher & Co. céget bízta meg a kő csiszolásával, akik kilenc nagyobb és kilencvenhat kisebb ékkövet készítettek el, összértékük 1603 karát lett. A három legnagyobb gyémánt az angol uralkodó tulajdonában maradt. Közülük a legnagyobb értékű Cullinan I cseppformájú, 530 karátos darab (Great Star of Africa), a királyi ház jogarát díszíti. A Cullinan II nevezetű kő a korona ékessége, súlya 317 karát, a sorban következő két nagyobb „csiszolmány” pedig a királynő koronáján látható.

A gyémánt értéke

Rengeteg színű és minőségű gyémántot bányásznak és ezeknek csupán negyede ékszergyémánt. Értékük meghatározásánál négy tényezőt kell figyelembe venni, angol rövidítéssel, a 4C-t.

Colour: A szín mutatja meg a gyémánt tisztaságát. Bármilyen szennyeződés került a gyémántba, az színeltérést okoz. A legtisztábbak – ennek megfelelően – a teljesen színtelenek.

Clearness: A kő tisztasága szintén nagyon fontos, ha tízszeres nagyítás alatt nem találunk repedést, hasadást, felhőket a gyémántban, akkor tökéletesnek nevezhetjük.

Cut: Csiszolás segítségével érhetjük el a legtökéletesebb fényhatást. Ha a követ ötvennél több fazetta (csiszolt lap) határolja, akkor briliánsról beszélünk.

Carat: A gyémánt tömege. Egy karát megközelítőleg 0.202 gramm.


Bodor Zoltán