Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. január 27., kedd


Szerb Antal: A Pendragon legenda

Kevesen tudják róla, hogy nemcsak nagytudású tanár és irodalomtörténész volt, hanem szépirodalmi szerző is, sőt, forgatókönyvet is írt. Ezekben az írásaiban a "csodavilág" diadalmas győzelmet arat a valóságon. Regény- és novellaíró stílusa nem nélkülözi a tudományos és kultúrtörténeti alapokat, mint ahogy tudományos művei sem nélkülözik a szépirodalmi stílust. Nem válik el nála a tudomány a művészettől, szorosan összeforr, ötvöződik a kettő. Legismertebb szépírói munkái A Pendragon legenda és az Utas és holdvilág c. kötetek.

Egy ösztöndíj által lehetővé tett angliai tanulmányút (1920) során Szerb Antalnak lehetősége nyílt megismerkedni az angol prózaírás kitűnő alakjaival. Érezhető is regényében Chesterton, a detektívregény-írás szakértője, valamint Virginia Woolf és Aldous Huxley hatása. Alkotásában keverednek a detektív-, az esszé-, és a kísértetregény jellemzői. A harmincas években kezdett felerősödni nála a "csoda", a mágia, a varázslat világa iránti érdeklődés. Amint az a korabeli kritikákból is kitűnik, nagy szükség volt már a hétköznapi szürkeségből kilépő, misztikus borzongásokkal teli alkotásra. Szándékát már egy, a könyv megírása előtt egy évvel írt tanulmányában is megfogalmazta: "Ideje volna, hogy a mi íróink is felszabadult játékos fantáziával, hétköznapokon, helyi és osztályi részlegességeken túl eljussanak már az időtlen emberi lélekig." Köszönhetően az író műveltségének és szenvedélyes ismeretterjesztési vágyának, akaratlanul is rengeteget tanulhatunk a mű olvasása közben. Írójának jellemzője a különböző alakváltozások és jellemábrázolások kifogástalan használata, lélekelemzéseiben is túllép a korabeli alkotásokon.

A történet a csodálatos és titkokkal teli walesi tájon játszódik. Lakói őrült, halált jósló próféták és az európai emberek számára érthetetlenül babonás britek. A szellemekkel cimboráló, a természet titkait kutató várúr, Earl of Gwynedd, valamint a szenvedélyes fiatal lány Cynthia Pendragon családjának legendás múltját tárja fel előttünk a történet, amely a Rózsakeresztesek szektájának rejtélyeivel ötvöződik. Lassan egy hatalmas örökségért folyó hajsza bontakozik ki, ezáltal alakítva detektívregénnyé a könyvet. Eközben a hangulatok változásaival, valamint a valóság és irrealitás keveredésével válik a történet lélegzetelállítóan izgalmassá.

A főhős, Bátky János személye valójában Szerb Antal ironikusan megrajzolt regénybeli alteregója. A "fölösleges tudományok doktora", aki megreked a puszta aprólékos, sziszifuszi adathalmozásnál, ami valójában soha nem áll össze egységes alkotássá. Bátky ügyetlenkedései során önkéntelenül, ártatlanul és esetlenül kerül bele az események sodrásába. XIII. századi misztikusok után kutat, amikor megismerkedik a Pendragon család fejével, Earl of Gweyneddel, aki egy vacsorára a várába invitálja őt, hátha hatalmas könyvtárában felhalmozott könyvei segítségére lehetnek a magyar tudósnak. Attól a pillanattól kezdve, hogy hősünk belép a hatalmas várkapun, élete gyökeresen megváltozik. Veszélyes kalandokba keveredik, miközben lassan elveszíti az arisztokratikus életforma iránti sznob rajongását. Váratlanul egy kísértethistória kellős közepébe csöppen, országúton vágtató szellemek és halottak hangján segélyt kérő mély tavak közé, ahol realitásérzéke végül teljesen cserben hagyja...

Dósa Gabriella