Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. március 27., péntek

1770 Március 27. (239 éve történt)
Elhunyt Giovanni Battista Tiepolo, az olasz késő barokk festészet kiemelkedő alakja.

Mária hat szenttel című festménye a Szépművészeti Múzeumban található. Ismert képe még a Szent Antal megkísértése és a Venus születése.


Giovanni Battista Tiepolo
(1696, Velence – 1770, Madrid)

A XVIII. század egyik legjelentõsebb olasz rokokó festõje, rajzoló és rézkarcoló. A velencei késõbarokk utolsó képviselõje, freskói az illuzionisztikus barokk freskófestészet csúcsát jelentik.

Gregorio Lazzarini mûhelyében tanult, de igazán Paolo Veronese nyomán indult. Érett korszaka 1740 körül bontakozott ki. 1744 és 1750 között keletkezett az Antonius és Kleopátra története freskósorozata illuzionisztikus építészeti elemekkel, mely a velencei Palazzo Labiát díszíti. Ennek egyik leginkább megcsodált darabja a Kleopátra lakomája 1750-53 között dolgozott egyik fõ mûvén, a wüzburgi érseki palota díszítésén. Itteni mûvei átmenetet képeznek a rokokóhoz; bravúros kolorit, napfény és levegõ járta ábrázolás, varázsos könnyedség jellemzi õket. 1754-tõl Velencében dolgozott, ekkor festette a Chiesa della Pietá mennyezetképét, A hit diadalát, majd a Vicenza melletti Villa Valmarana freskóciklusát. Kinevezték a festõakadémia igazgatójává.

1761-ben fiaival, Giovanni Domenicóval és Lorenzóval Madridban III. Károly új királyi palotáját freskókkal díszítették. Itt alkotta meg a mûvészete szintézisének minõsíthetõ Spanyolország dicsõsége címû kompozícióját.

Freskói mellett jelentõsek táblaképei: Vénusz születése (Drezda, Képtár), Szent Katalin (1746, Bécs, Kunsthistorisches Museum), Mária hat szenttel (1739, Szépmûvészeti Múzeum), Id. Szent Jakab apostol legyõzi a mórokat (Szépmûvészeti Múzeum).

Festményeivel egyenértékûek rajzai, atmoszferikus hatású rézkarcsorozatai.

Giovanni Battista Tiepolo: Álarcosbál

Palacio de la Virreina, Barcelona

Ezen a mûvén Tiepolo élénk tónusokat használ, és a meleg sárga színek széles skáláját vonultatja föl. A velencei karnevál elegáns mulatói a commedia dell'arte vidám figuráival keverednek.



Õrjöngõ Lóránd (részlet)



Villa Valmarana, Vicenza
Freskó

A mûvész kedvelte a világos tónusokat, erõsen tompított színeket, melyekkel finom árnyalatokat ért el. Ezen a jeleneten a szerelmespár idealizált szépségével szembeállítja az õket szerény kunyhójába befogadó parasztházaspár valósághû megjelenítését.

Spanyolország dicsõsége (részlet)



Készült: 1763-1764
Madrid

Tiepolo hatalmas tekintélye folytán az osztrák, az angol, az orosz és a spanyol udvaroktól is kapott megbízásokat. Madridban a királyi palota tróntermének mennyezetét festette ki. Témája a spanyol monarchia dicsõítése.

Iphigeneia feláldozása

Készült: 1757
Villa Valmarana ai Nani, Vicenza
Freskó

A vonuló felhõkön tartózkodó puttók vagy az olyan részletek, mint az oszlopra helyezett férfikéz tudatosan vonják el figyelmünket a mitológiai jelenet drámaiságáról.





Ázsia



Készült: 1751-1752
Érseki rezidencia, Würzburg
Freskó

Tiepolo az érseki rezidencia több termének kifestésére kapott megbízást. Õ díszítette ki a nagy díszlépcsõ feletti mennyezetet is, ahol a négy kontinens megszemélyesített alakját helyezte el.



Egyéb mûvei az interneten