Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. április 25., szombat


70 Április 25. (1939 éve történt)
Szent Márk - Velence védőszentje - ünnepét tartják ezen a napon.

I.sz. 70 után Jézus Krisztus tevékenységéről, személyiségének szerepéről szóló különböző görög nyelvű írásokat egy szent írásgyűjteményben, az újtestamentumban fogták össze. A legkorábban keletkezett részeihez tartoznak Pál apostol levelei, amelyeket az egyes közösségekhez intézett. Az epheszosziakhoz írott vagy az úgynevezett pásztorlevél csak 80 vagy 90 körül keletkezett. Az evangéliumoknak eredetileg megfogalmazott részletei régebbiek, mint a Pál-levelek, azonban csak az apostol halála után kerültek végleges formájukban leírásra. A Márk-evangélium keletkezett elsőként (70 előtt).
A szentté avatott Márk evangélista Albánia és Korfu, valamint az írók, titkárok, jegyzők és az építőmunkások védőszentje is.

Szent Márk Velence védőszentje.
Annak idején járt Márk evangélista Velencében. Itt találkozott egy angyallal, aki azt mondta neki: Márkom, én evangélistám, itt fog nyugodni a te tested. És tényleg így lett. Ugyanis disznóhúsba csomagolva hozták el Velencébe.
Az ő tiszteletére kezdtél el építeni a bazilikát a IX. században. Szent Márkot, annyira szerették, hogy többször eldugták a bazilikában a Szent földi maradványait.
Egyszer úgy eltették, hogy évtizedekig nem találták.