Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. július 23., szerda


FÜGE

Védettebb helyeken (épületrészek között), ha a napsütést hosszabb ideig kapja, nálunk is igen jól megél. A keményebb téli fagy megárthat neki, ez azonban könnyen kivédhető fólia- vagy vászonborítással. Érdemes lenne a termesztésével foglalkozni.

Semmi sem: pótolja az igazi friss, érett fügét, sem ízben, sem jó tulajdonságaiban. Igen tápláló gyümölcs, rendben tartja a bélműködést. A benne levő cukorfélék különösen a gyermekek számára hasznosak. Segít a hörghurutoknál, a tüdőbetegségeknél. A friss füge méregtelenítő hatása jelentős, amellett; hogy táplál is. Kúraszerűen is fogyasztható 2-3 héten keresztül reggeli, illetve délelőtti gyümölcsként. Égési sebekre, kisebb méretű fekélyekre, fogínytályogra a felvágott és leforrázott füge gyógyhatású: A fügéből készített szirup (cukor nélkül) csillapítja a köhögést, gyógyítja a torok és a mandula panaszokat.

Óvakodjunk a szárított fügéktől, fogyasztásuk előtt alaposan vizsgáljuk meg azokat! Igen kedvelik a hasadó gombák, melyek mint fehér cukormáz vonják be a felületet. Csak mikroszkóp alatt derül ki valódi szerkezetük. Ne vásároljuk meg az ilyen "cukros" fügéket; ha el akarjuk kerülni az á1taluk okozott kellemetlen fejfájásokat. Ha mégis ilyen fügét kapunk, akkor alaposan, de gyorsan tisztítsuk meg forró vízben. Az éjszakára desztillált vízbe áztatott füge, amit reggel 15 percig párolunk, jó májgyógyszer.