Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. július 23., szerda

SZŐLŐ

Teljes értékű táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk; szervezetünk mindenhez hozzájut, amire jó teljesítőképességéhez, egészségéhez szüksége van.

Igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék. A belek betegségeit gyógyítja, a vese- és hólyagkövesedést megszünteti; a belső összenövéseket is oldja. Fokozza az epeelválasztást, és a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél is. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, míg a sómérgezést, a savasságot, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban. Nem tanácsos viszont a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkulózis és tüdőgyulladás esetén: Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édesszőló-kúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös. Mivel teljes értékű táplálék, ezért nyomatékkal hangsúlyozzuk, hogy vissza kell nyernie a helyét táplálkozási rendszerünkben. A szőlő szezonjában minden étkezés előtt fél órával együnk szőlőt! Mivel a szőlő elegendő energiát biztosít szervezetünknek még nehéz fizikai, de különösen szellemi munka-esetén, ezért e tanácsok megfogadása sok káros, az eddigi étrendünkben szereplő ételt kiszoríthat. Az almához hasonlóan igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. Másik tárolási formája a kötözés, melyre igen alkalmas fajtái vannak. Közismert a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas. Mindig vizsgáljuk meg azonban, hogy nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a mazsolát, ez azonban ártalmas az egészségre. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy-kicsit!

A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegbajra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre.A Szentírásban szereplő kenyér és bor fogalmát is tisztáznunk kell, mivel a keleti népeknél a bor fogalma a frissen préselt szőlőlevét jelenti, s ez tévesen értelmezve borként került át a köztudatba. A bor szervezetre káros ital, semmivel nincs több ásványi só; illóolaj stb. benne, mint a szőlőben, viszont az alkohol, a legkisebb mennyiségben is tevékeny szerepet vállal a szervezet pusztításában. Tagadom, hogy a bor bárkinek is jót tenne, s ezt a tiszta növényi étrendre áttérők is alátámasztják, mert nemcsak nem kívánják; de többnyire undorodnak is tőle.

Egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt "megnyitja az érzékek kapuit, s bebocsátja a kinyilatkoztatás fényét". A nedvet apró kortyokban kell fogyasztani, alaposan elkeverni nyállal. Étkezés közben vagy utána azonban ne együnk szőlőt! Magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; s így belülről jutunk a nemkívánatos alkoholhoz. Szőlőt ne keverjünk más gyümölccsel, még a saját fajtáival sem! Mivel a fajták választéka igen nagy, változatos táplálkozást jelenthet, más-más ízharmóniákat produkálva. A szőlő fogyasztása csak akkor igazán hatásos, ha teljesen kiiktatjuk az étrendből az élesztővel készült kenyeret, a süteményféléket!

Végezhetők megfelelő rendszerességgel ún. szőlőkúrák is, melyeket itt most nem részletezek; de annyit jegyezzünk meg, hogy azt nem szabad szőlőlével végezni, csak teljes szőlővel, melynek a magját és héját is alaposan meg kell rágni.
A szőlőmagolaj rendkívül értékes (és drága) olaj, javítja a látást is. Nagy kár, hogy a borászat alkoholt termel szőlőmagolaj helyett. Értékesíteni is könnyű lenne a nyugati piacokon, így viszont a rengeteg szőlőmaggal nem tudnak mit kezdeni. Semmiképp se folytassanak szőlőkúrát a szoptatós anyák, a cukorbetegek és az enteritis (bélhurut) betegségben szenvedők.
6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként.