Hitvallás
„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”
2008. augusztus 10., vasárnap
A sárgadinnyéről
A sárgadinnyének többféle fajtáját ismerjük. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Termelésük csak azokon a vidékeken ajánlatos, ahol hosszú meleg nyár van, elegendő idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is. Jó tápdús talajt igényel. A hőmérsékletet emelhetjük, ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.
Tápértéke:
Tápértékét kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz cink, kobalt és króm, A vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav és C vitamin határozzák meg.
Gyógyhatása:
A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, desikerét növeli a benne levő nagymennyiségű ásvány.
Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedés gyógyításában. Feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben.
A sárgadinnye karotin tartalma, és a benne előforduló ásványok teszik lehetővé, hogy a szervezet immunrendszere kedvezően befolyásolja a gyulladásos fájdalmakat, fellobbanásokat. A betegségben meglankadó immunrendszer erőre kap, növekszik ellenálló képessége. A gyulladás csökken a csuklókban, a fájdalom szünetel. Ha továbbra is szeretnénk ezt a hatást elérni, naponta több pohár sárgadinnyelét kell elfogyasztanunk.
A bőrbetegségek és kiütések általában gyulladásos elváltozások következménye a bõrön. Sárgadinnye fogyasztásával alaposan hozzájárulunk ahhoz, hogy ezek a kellemetlen tünetek elmúljanak. Ha pedig huzamosabb ideig fogyasztjuk, az okok megszüntetéséhez is alaposan hozzájárulhatunk ezzel a táplálékkal.
Meghűléses betegségeknél általában a légzőszervi nyálkahártyák jönnek gyulladásba. Az A vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyákra, különösen lázas megbetegedések során. A sárgadinnye alaposan hozzájárulhat ahhoz, hogy a meghűléses megbetegedésen gyorsan, zökkenőmentesen túltegyük magunkat.
Felhasználása:
Válasszunk jó érett dinnyét. Ezt sikeresebben végezhetjük, mint a görögdinnye választást. Elég, ha az orrunkhoz emeljük, hogy érezzük a terjengő, jellegzetes illatot.
A sárgadinnyét elkészíthetjük turmixolva vagy gyümölcscentrifugával. A kettő között az a különbség, mire fogjuk felhasználni, és ki. Ha kicsi gyerekről van szó, vagy lázas betegről, jobb ha centrifugázzuk. A lébe belekeverhetünk egy kávéskanál búzacsira olajat, az E vitamint, hogy biztosabb legyen a felszívódás. Ha üdítő italt akarunk készíteni, keverhetjük más gyümölccsel, ízlés szerint.
Ha gyulladásos emésztőszerv gyógyítására fogyasztjuk kúraszerűen, a legjobb ha turmixgépben pépesítjük. A pép tovább marad az emésztőcsatornákban, hűsítve azokat.