Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. május 1., péntek


Május

Május az év ötödik hónapja a Gergely-naptárban, 31 napos. Nevét egy római istennőről, Maiaról kapta, akit egyébként Bona Deanak is hívtak; ő volt a termékenység istennője a római mitológiában. A 18. századi nyelvújítók szerint a május: zöldönös. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi. Az Ikrek havának is nevezik. A Julián naptárban ez a hónap a harmadik.
Japánban létezik egy úgynevezett "Májusi-kór" (angolul: May sickness) kifejezés, amit akkor használnak ha egy új diák vagy dolgozó már a kezdőnapon fáradtan és kialvatlanul érkezik az iskolába vagy a munkahelyére.
---
PÜNKÖSD HAVA
IKREK

TAVASZUTÓ HÓ
(V.21.-VI.20)



Május eseményei: 1-én – a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja. De ebben a hónapban van a nemzetközi sajtószabadság napja. 4-én Szent Flórián napja – a magyar tűzoltók napja; 5-én esélyegyenlőségi nap és Európa nap; 6-án Jászok napja és a magyar Sport napja; 9-én az Európai Únió Ünnepe és a győzelem napja; különböző egészségügyi világnapok; 10-én madarak és fák napja; 15-én állat-és növényszeretet napja; Távközlési, - Internet világnapok; Múzeumi világnap; honvédelmi és Hősök napja. Május első vasárnapján ünnepeljük az Anyák napját, Pünkösdöt, és május utolsó vasárnapján a gyermeknapot.
A horoszkóp csillagjegyei: a Bika és az Ikrek .

Május elseje. ősi tavaszünnep, a majálisok napja.

1889 óta a munkásság nemzetközi ünnepe.

4. Flórián.

Ezen a napon az ország nyugati felében sok helyen ősi módon gyújtottak "új tüzet". Flórián a tűzoltók, a kéményseprők, a kovácsok és a serfőzők patrónusa.

6. János.

"Babevő János" napjának is nevezik, ekkor vetik a hüvelyeseket, a babot, borsót, lencsét.

Május 12-13-14.
Pongrác, Szervác és Bonifác, ókeresztény vértanúk napja. Időjárási megfigyelések kötődnek ezekhez a napokhoz (fagyosszentek). Az egyébként meleg májusi időjárás általában hirtelen hűvösre fordul ilyenkor, nem ritkák az éjszakai fagyok. Védekezésképpen a gyümölcsösökben ilyenkor füstölnek. A kényes egynyári zöldségeket, uborkát, paradicsomot csak a fagyosszentek után ültették el.

15. Zsófia.

Erre a napra esőt jósolnak.

Május 16.
Nepomuki Szent János napja, vagy népiesen "neszepuszi" János, a vízen járók patrónusa. Cseh vértanú szent, akinek szobrait általában víz közelében állítják fel. A hajósok, vízimolnárok védőszentje. Baján a szent szobrát zöld ágakkal, gyertyákkal feldíszítették, hajóra vitték és vízi körmenetet, tűzijátékos felvonulást tartottak a tiszteletére. Ez volt az ún. Jánoska-eresztés.

25. Orbán.

Orbán Donát mellett a vincellérek, szőlősgazdák, kádárok, kocsmárosok védőszentje. Sajnos ezen a napon is gyakori a hideg éjszaka, ami a szőlőnek különösen ártalmas, ezért a szőlőben szobrokat emeltek neki, illetve ezen a napon a szőlőtermő vidékeken szentmisét tartottak tiszteletére.

Ekkor kezdenek a méhek rajzani, ezért a méhek "Orbán bogarai". Ha Orbán jó időt hoz, akkor szobrát felvirágozzák, ha rosszat, akkor besározzák. Sok helyen az utolsó fagyos-szentnek tartják. Ha "kiseprűzik" Orbánt, nem lesz már hideg.


Pünkösd.

Neve arra utal (pentekoszt = ötven), hogy húsvét után ötven nappal következik. A nyárkezdet ünnepén a különféle versenyes sportjátékok győztesét rövid ideig uralkodó "pünkösdi király" -nak választják.
Kislányok ezen a napon tartják a pünkösdkirálynő járást, a pünkösdölést. A legkisebb leányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal díszítve királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmot hullajtva házról házra járnak köszönteni.