Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. július 24., péntek


1898 Július 24. (111 éve történt)
Megszületett Amelia Earhart amerikai pilótanő, az első nő aki egyedül átrepülte a Csendes-óceánt.

1920-ban egy repülőbemutatón a csinos hölgyet életében először elvitték egy légi körre. Nem kellett egy év és már kezében volt a pilóta liszensze, jellemző a korra, Ameliát egy hölgypilóta oktatta. Viszonylag hamar anyja segítségével vett egy saját repülőgépet, amit azonban nem tudott fenntartani, ezért eladta. Árából inkább egy sárga autóval feltünve tett szert hírnévre Boston zárt világában.

Aki keresi, az megtalálja a szerencséjét. A fenti filmsztár alkat pedig hihetetlen előny, amikor a hollywood-i álomvilág a harmincas évek fordulóján a valóságban is átvette a rekordgyártást. Dijakat tüztek ki mindenféle repülési célra. Egy évvel az óceán első átrepülése után ugyan kit érdekelt volna még egy férfi egyes repülése? A Lindbergh-et támogató milliomos, Palmer Putnam 1928 decemberében az útra kitalálta az első nőt és a főszerepet Earhart kisasszonyra osztotta.

Az utat szinte végig ködben, müszerekkel repülték, ahol Amelia a személyzet harmadik tagjaként rácsodálkozott a férfi pilótársak tudására. Ennek ellenére ő söpörte be az óceán átrepülésért az összes dicsőséget és egyben megtalálta menedzserét, majd férjét is Palmer Putman milliomosban.



A házaspár sikerei elképesztőek voltak. Rekord rekordok hátán, de ami e sorok irójának hihetetlenül szimpatikus, közben folytatták a repülés folyamatos népszerűsítését Amerikában és különösen a hölgyek között. Csak egy mozzanat ebből kiemelve - hölgypilóták versenye Ameliával Amerika átrepülésére 99 résztvevővel, ebből nőtt ki az egyik leghíresebb amerikai hölgypilóta szervezet.

A skalpok közül nem hiányozhatott Európa felé az óceán átrepülése sem. Öt évvel Lindbergh után Amelia egymotoros Lokheed Elektra gépével szólóban két nap alatt repült át Újfullandról a kontinensre. Nem a tervezett országban ért földet, és az ismeretlen ír mezőn a gépből kiszállva a szembejövő első ember biztos egyből nem hitte el, hogy a hölgy légi úton Amerikából jött, közben kizárólag paradicsomlét kortyolgatva.



Amelia repülős pályafutása koronája a világ körüli út megszervezése volt, kétmotoros Lokheed Elektra géppel és egy tapasztalt óceánátrepülő kereskedelmi pilótával az oldalán. 1935-ben a túlsúlyos gépet az induló felszálláskor még összetörték, két év kellett az újrakezdéshez. Amely sajnos egyben a vég is volt, a gép a világkörüli út vége felé tűnt el a Csendes Óceánban.



2007-ben, a repülés hetvenedik évfordulóján Amelia Earhart tiszteletére egy hölgy és egy úr teljes egészében lerepülte a fenti nagyitható képen látható, eredetileg még 1937-ben általuk tervezett világkörüli utat.