Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. augusztus 4., kedd





Louis de Funès (teljes nevén Louis Germain David de Funès de Galarza) (Franciaország, Courbevoie, 1914. július 31. – Franciaország, Cellier, Château de Clermont, 1983. január 27.) francia komikus színész.

Élete [szerkesztés]

Franciaországban letelepedett spanyol nemesi családban látta meg a napvilágot 1914. július 31-én. Apja Carlos Luis de Funès de Galarza (1871-1934), ügyvéd, utóbb gyémántműves – anyja Léonor Soto Reguera (1879-1957), háztartásbeli volt.

Első házasságát 1936. április 27-én kötötte Saint-Étienne-ben. Az ara Germaine Louise Elodie Carroyer (1915. március 7. – ) volt, akitől egy fia született 1937. július 12-én (Daniel Charles Louis). 1942. november 13-án elváltak s Louis másodszorra is megnősült 1943. április 12-én. Ezúttal Jeanne Augustine Barthélémy-vel (1914. február 1. – ), Guy de Maupassant unokahúgával kötötte össze az életét. Ebből a házasságból két fia született: Patrick Charles (1944. január 27. – ), radiológus és Olivier Pierre (1949. augusztus 11.- ), pilóta az Air France-nál.

Pályája igencsak nehezen indult, egyre-másra bocsátották el állásából, míg végül bárzongorista lett. Kiváló zenei hallását később számos filmben kamatoztatta (például Az ügyefogyott, Főnök inkognitóban, Lányok pórázon).

Nagy mozirajongó volt, színészi karrierjét mégis a színpadon kezdte. Bár eleinte csak kis szerepeket kapott, hamar felfigyeltek rá. Többször is dolgozott Sacha Guitry-vel, aki később így nyilatkozott róla: „Nem létezik kis szerep egy ily nagy színész számára!”

Az 1950-es évek közepén kezdett ismertté válni a filmvásznon. Az ötlábú birkában oly nagy nevek mellett jelent meg, mint Fernandel vagy Françoise Arnoul. A Horgász a pácban leleményes vadorzójaként pedig joggal érdemelte ki a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést.

A nagy áttörést mégis a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt, 1964-ben forgatta Jean Girault-val. „A francia komédia új csillaga” – nyilatkozta róla a rádióban Fernandel. Alig telt el két hónap, újabb sikert könyvelhetett el magának a Fantomas Juve felügyelőjeként, túlragyogva a címszerepet alakító Jean Marais-t. Egyre növekvő siker közepette forgatta Gérard Oury-val Az ügyefogyottat. A film 1965 márciusában kerül a mozikba s a Time Magazin a főszereplő Bourvil/De Funès kettős alakítását egyenesen a Stan és Pan pároshoz hasonlította. 1967-ben újabb filmet forgatnak Bourvillel. Ez a kis kiruccanás minden idők legnagyobb francia kasszasikere (17 millió néző), melyet csak James Cameron Titanic-ja tudott megdönteni 1998-ban.

1971. november végén ismét színpadra lépett Claude Magnier Oscar című komédiájában (Palais-Royal Színház), melynek címszerepét már az 1960-as évek elején eljátszotta más színpadokon (Porte-Saint-Martin Színház és Karsenty-turné). 1973 márciusától minden erejét a Jákob rabbi kalandjainak szentelte, mely ugyanazon év október 18-án került bemutatásra. Már másnap visszatért a világot jelentő deszkákra a Champs Elysées-n. 1974. április 25-éig majd' kétszázszor játszotta Jean Anouilh Torreádor keringőjét.

Ettől fogva felesége kastélyában pihent, kertészkedett. Mikor Gérard Oury felkérte, szerepeljen következő filmjében, a Krokodilban, hevesen tiltakozott. A forgatás 1975 májusában kezdődött volna és Louis De Funés a főszereplő dél-amerikai diktátort alakította volna, ám márciusban szívinfarktust kapott. Betegsége miatt – bár nehezére esett – kénytelen volt megválni színházi karrierjétől, mely igencsak megviselte fizikailag.

Filmes pályafutása szintén veszélybe került, mivel a biztosítók nem voltak hajlandók vállalni egy újabb forgatás költségeit. Végül 1976-ban Claude Zidi rendezőnek sikerült két hét biztosítást kieszközölni számára, hogy leforgathassák a Szárnyát vagy combját című komédiát. Így aztán Louis de Funès visszatért a filmvászonra, a biztonság kedvéért azonban orvosa és egy mentő végig jelen volt a forgatáson. Még készített pár filmet, azonban már nem olyan tempóban, mint azt pályafutása elején tette (például Marakodók, A csendőr és a földönkívüliek).

1980-ban sikerült megvalósítania egy régen dédelgetett álmot: filmre vinni Molière egyik darabját. Azonban csak mérsékelt sikere lett A fösvénynek.

Utolsó filmjét, a Csendőr és a csendőrlányokat 1982-ben forgatta. 1983. január 27-én újabb szívrohamot kapott, ezúttal nem élte túl. Cellier temetőjében nyugszik. Fia Olivier szintén színész.

Louis de Funès, a komikus

Kosztümök, álruhák

Bár nem sok lehetősége volt rá a filmforgatások során, mégis időről időre kihasználta a kosztümök és álruhák adta lehetőséget, ezáltal is hangsúlyozva – néha egészen eltúlozva – a komikus jeleneteket, melyek fontos szerepet játszanak a szereplők jellemfejlődésében. Például:

* a parókát viselő pozőr álköltő, aki nem más, mint saját éttermét inkognitóban tesztelő étterem tulajdonos a Főnök inkognitóban című filmben.
* XVII. század eleji kosztümök a Felszarvazták őfelségétben, köztük is a tavernabéli Fekete hölgy álruhája
* az elfátyolozott arcú idős hölgy, aki a Szárnyát vagy combjátban, figyeli, hogyan ugrálja körül a „névtelen betelefonáló” által előre figyelmeztetett étterem személyzete az őket tesztelő gasztronómiai útikalauz ügynökét (mely útikalauznak természetesen az idős hölgynek álcázott Funès a főszerkesztője)
* lubavicsi chászid öltözet a Jákob rabbi kalandjaiban
* századfordulós (a Belle Époque korát idéző) viseletek a Heves jeges című filmeben, melyben kénytelen a saját felesége után epekedő udvarlónak kiadnia magát, miután rövid időre mentősnek, majd szerzetesnek álcázta magát, hogy hazalophassa hibernált ősét a kórházból
* A fösvényben viselt páva jelmeze ellenállhatatlanul nevetésre ingerli a nézőt
* nem beszélve a Csendőr sorozat uniformisairól és az ugyancsak itt újra-meg-újra feltűnő apáca ruhákról, vagy az Egy kis kiruccanásban hordott Wermacht álruhákról

Nevezetes párosok

Louis de Funès tehetségét kitűnően kamatoztatta állandó vagy alkalmi kettősökben az alábbi színészekkel:

* Claude Gensac: női cinkosa, felesége a Csendőr sorozatban.
* Michel Galabru: felettese a Csendőr sorozatban, nagyszerű börleszk jeleneteket alakítottak együtt.
* Bourvil: Az ügyefogyottban és az Egy kis kiruccanásban.
* Yves Montand: a Felszarvarzták őfelségét című filmben, melynek számos jelenete máig megmaradt a nézők emlékezetbéne, mint például a fültisztítás vagy a rím-ébredés.
* Coluche: a Szárnyát vagy combjátban de Funès fiát alakította.
* Bernard Blier: nyomozott de Funès után a Jo című filmben.
* Olivier de Funès: három filmben is a fiát alakította (A nagy vakáció, Lányok pórázon, Heves jeges)
* Jean Gabin: a Nicsak, ki tetoválban.
* Jacques Villeret: a Káposztalevesben.
* Jean Marais: a Fantomas sorozatban.
* Maurice Risch: A nagy vakációban volt partnere, megjelent továbbá a A Saint Tropez-i csendőr és a Marakodók néhány epizódjában is.

Zenés-táncos szerepek

Colette Brosset szerint (ld. a Főnök inkognitóban című film DVD változatának extráit) Funèsnek vérében volt a zene és a tánc, hihetetlen ügyességgel tudott egy-egy koreográfiát elsajátítani. Ezt a képességét az olyan filmekben kamatoztatta, mint például az Ah! les belles bacchantes, a Főnök inkognitóban, Lányok pórázon, vagy a Jákob rabbi kalandjai.

Kitüntetések

* A Francia Becsületrend lovagja (1973., Gérard Oury adta át)
* Tiszteletbeli César díjat kétszer is kapott
o először 1980-ban saját jogon, melyet Jerry Lewis adott át neki
o másodszor posztumusz 1993-ban, mikor is Jean Marais és Gérard Oury nyerte, ám ők odaajándékozták ezt a díjat Jeanne de Funès-nek, férje halálának 10. évfordulója alkalmából

Filmográfia

(bemutató éve : film címe magyarul: cím franciául: rendező neve : Louis de Funès szerepe)

* 1945 : La Tentation de Barbizon : Jean Stelli : „A Paradicsom” nevű kabaré ajtónállója
* 1946 : Six heures à perdre : Alex Joffé és Jean Levitte : Őkegyelmessége, Léopold de Witt sofőre
* 1946 : Dernier refuge : Marc Maurette : a büfékocsi alkalmazottja
* 1947 : Párizs és a tavasz : Antoine et Antoinette : Jacques Becker : Emile, a fűszeresfiú + az egyik meghívott az esküvőn
* 1946 : Le château de la dernière chance de Jean-Paul Paulin : (?) „ N.Nattier-vel és J.Marchat-val egy jelentben”
* 1947 : Croisière pour l'inconnu : Pierre Montazel : Hajószakács
* 1948 : Du Guesclin : Bernard de La Tour : Az asztrológus, egy idvaronc, koldus…
* 1949 : Vient de paraître : Jacques Houssin : (?)
* 1949 : Mon ami Sainfoin : Marc-Gilbert Sauvajon : Az idegenvezető
* 1949 : Mission à Tanger : André Hunebelle : Spanyol generális
* 1949 : Millionnaires d'un jour : André Hunebelle : Philippe ügyvédje
* 1949 : Au revoir Monsieur Grock : Pierre Billon : Une figuration en spectateur
* 1949 : Rendez-vous avec la chance : Emile-Edwin Reinert : kávéházi pincér
* 1949 : Pas de week-end pour notre amour : Pierre Montazel : Constantin, Valirman báró szolgája
* 1949 : Un certain monsieur : Yves Ciampi : Thomas Boudeboeuf, újságíró
* 1949 : Je n'aime que toi : Pierre Montazel : zongorista a próbáló zenekarban
* 1949 : Le Jugement de Dieu : Raymond Bernard : A férfi, aki kihúzatja egy fogát a borbéllyal, valamint a polgármester küldönce
* 1950 : La Rue sans loi : Claude Dolbert et Marcel Giraud : Hippolyte, a zenetanár
* 1950 : Quai de Grenelle : Emile-Edwin Reinert : Monsieur Viencent,
* 1950 : Adémaï au poteau-frontière : Paul Colline : rôle : (?)
* 1950 : Knock : Guy Lefranc : A beteg, aki 100 grammot vesztett
* 1950 : Pour l'amour du ciel "E piu facile che un camello" : Luigi Zampa : Louis de Funès szinkronizálta Nicolas-t, a cipészt
* 1950 : La Rose rouge : Marcello Pagliero : Manito, a költő, aki megeszi a poharakat
* 1951 : Les Joueurs – rövidfilm : Claude Barma : (?)
* 1951 : Un Amour de parapluie – rövidfilm : Jean Laviron : (?)
* 1951 : Bibi Fricotin : Bibi Fricotin : Marcel Blistène : horgász, úszómester
* 1951 : Boniface Somnambule : Maurice Labro : Anatole, le mari soupçonneux du 'Grand Hôtel"
* 1951 : Boîte à vendre – rövidfilm : Claude-André Lalande : (?)
* 1951 : Cím nélkül távozott : Sans laisser d'adresse : Jean-Paul Le Chanois : leendő apa
* 1951 : Champions Juniors – rövidfilm : Pierre Blondy : A tekintélyelvű apa
* 1951 : 90 degrés à l'ombre – rövidfilm : Norbert Carbonnaux : (?)
* 1951 : Le Roi du bla bla bla : Maurice Labro : Gino, a gengszter
* 1951 : La vie est un jeu : Raymond Leboursier : (?)
* 1951 : La passante : Henri Calef : A gátőr
* 1951 : La Poison : Sacha Guitry : André Chevillard, rémonville-i lakos
* 1951 : Pas de vacances pour Monsieur le Maire : Maurice Labro : A tanácsos
* 1951 : Le Dindon, de Claude Barma : ügyvezető
* 1951 : L'Amant de paille : Gilles Grangier : Bruno, a pszichiáter
* 1951 : Folie douce : Jean-Paul Paulin : (?)
* 1951 : Ma femme est formidable : André Hunebelle : A síelő, aki hotelszobát keres
* 1951 : Les Loups chassent la nuit : Bernard Borderie : A portóit felszolgáló pincér
* 1951 : Le voyage en Amérique : Henri Lavorel : Az Air France alkalmazottja
* 1951 : Jeanne avec nous – (tévéfilm) : Claude Vermorel : rôle : (?)
* 1952 : A hét főbűn – A lustaság : Les Sept Péchés capitaux – Sketch : La Paresse : Jean Dréville : Mr Gaston Martin, a panaszkodó francia
* 1952 : Ils étaient cinq : Jack Pinoteau : Albert, le régisseur
* 1952 : Les Dents longues : Daniel Gélin : A fotólabor alkalmazottja
* 1952 : Agence matrimoniale : Jean-Paul Le Chanois : Monsieur Charles
* 1952 : La Fugue de Monsieur Perle : Pierre Gaspard-Huit : A bolond, aki a fürdőkádjában horgászik
* 1952 : Week-end à Paris : Gordon Parry : Célestin, a taxisofőr
* 1952 : Elle et moi : Guy Lefranc : A kávéházi pincér, aki megcsókolja Juliette-t
* 1952 : Je l'ai été trois fois : Sacha Guitry : Hammanlif szultán tolmácsa és titkára
* 1952 : Monsieur Taxi : André Hunebelle : A Tertre téri dühös festő
* 1952 : Monsieur Leguignon Lampiste : Maurice Labro : Egy környékbeli lakos
* 1952 : Le Huitième Art et la manière – rövidfilm : Maurice Regamey : (?)
* 1952 : Moineaux de Paris : Maurice Cloche : Az orvos
* 1952 : L'amour n'est pas un péché : Claude Cariven : Mr Cottin, a kutyás ember, az U.R.A.F. tagja
* 1952 : Tisztességtudó utcalány : La Putain respectueuse : Charles Brabant és Marcello Pagliero : az éjszakai lokál egy vendége
* 1952 : La tournée des grands ducs : André Pellenc – (Norbert Carbonnaux fejezte be) :Hotel igazgató
* 1952 : Tambour battant : Georges Combret : (?)
* 1952 : Le sorcier blanc : Claude Lalande : (?)
* 1952 : Le grillon du foyer – (tévéfilm) : Claude Barma : (?)
* 1953 : Les Compagnes de la nuit : Ralph Habib : Az egyik asztalnál ülő vendég
* 1953 : La Vie d'un honnête homme : Sacha Guitry : Emile, "Ménard-Lacoste"-ék lakája
* 1953 : Le Rire – (rövidfilm) : Maurice Regamey : Rôle : (?)
* 1953 : Monsieur Bard különös óhaja : L'Étrange Désir de Monsieur Bard : Geza Radvanyi : M. Chanteau, ötletgyáros
* 1953 : Dortoir des grandes : Henri Decoin : Mr Triboudot, fotográfus
* 1953 : Au diable la vertu : Jean Laviron : Mr Lorette, a vizsgálóbíró írnoka
* 1953 : Légère et court vêtue : Jean Laviron : Paul Duvernois, az állítólagos detektív
* 1953 : Capitaine Pantoufle : Guy Lefranc : Mr Rachoux, bankigazgató
* 1953 : Le Secret d'Hélène Marimon : Henri Calef : Mr Ravan, a kertész
* 1953 : Faites-moi confiance : Gilles Grangier : Tumlatum
* 1953 : Mon frangin du Sénégal : Guy Lacourt : az orvos
* 1953 : La servante – (tévéfilm) : Stellio Lorenzi : (?)
* 1954 : Az Ő halacskái : Poisson d'avril : Gilles Grangier : halőr
* 1954 : Ah ! Les belles bacchantes : Jean Loubignac : Michel Leboeuf, felügyelő + különféle szerepek az apró jelenetkeben
* 1954 : Le Blé en herbe : Claude Autant-Lara : Vándor mozis
* 1954 : Le Chevalier de la nuit : Robert Darène : Adrien Péréduray, szabó
* 1954 : Les Corsaires du Bois de Boulogne : Norbert Carbonnaux : A szűkszavú felügyelő
* 1954 : Escalier de service – sketch: Les Grimaldi : de Carlo Rim : Césare Grimaldi, az apa, olasz művész
* 1954 : Fraternité – (tévéfilm) : René Lucot : (?)
* 1954 : Les hommes ne pensent qu'à ça : Yves Robert : Célosso, az orosz grófnő spanyol férje
* 1954 : Zárt tárgyalás : Huis clos : Jacqueline Audry : (?)
* 1954 : Les Intrigantes : Henri Decoin : Mr Marcange, színdarabíró
* 1954 : Mam'zelle Nitouche : Mam'zelle Nitouche :Yves Allégret : Pétrot, szállásmester
* 1954 : Az ötlábú birka : Le Mouton à cinq pattes : Henri Verneuil : Mr Pilate, temetkezési vállalkozó
* 1954 : Papa, maman, la bonne et moi : Jean-Paul Le Chanois : Mr Calomel, 'Langlois'-ék barkács szomszédja
* 1954 : Les pépées font la loi : Raoul André : Jeannot, a 'Lotus'csaposa
* 1954 : Margó királyné : La Reine Margot : Jean Dréville : René, Catherine de Médicis tudós alkimistája
* 1954 : Scènes de ménage : André Berthomieu : Mr Boulingrin, Ernestine férje
* 1954 : Tourments : Jacques Daniel-Norman : Eddy Gorlier, magán detektív
* 1955 : Napóleon : Napoléon : Sacha Guitry : Laurent Passementier, katona
* 1955 : Ingrid, egy fotómodell története : Ingrid – Die Geschichte eines Fotomodells : Radványi Géza : D'Arrigio, divattervező
* 1955 : Les Impures : Pierre Chevalier : Le chef de train
* 1955 : L'Impossible Monsieur Pipelet : André Hunebelle : Robert bácsi, Germaine fivére és Mathilde férje
* 1955 : Huszárok : Les Hussards : Alex Joffé : Luigi, sekrestyés
* 1955 : La Bande à papa : Guy Lefranc : Victor, főnyomozó, Eugène Merlerin
* 1955 : Bonjour sourire : Claude Sautet : Mr Bonoeil
* 1955 : Ha mesélnének nekem Párizsról : Si Paris nous était conté : Sacha Guitry : Antoine Allègre
* 1955 : Frou-Frou : Augusto Genina : Cousinet-Duval ezredes, "Frou Frou" egyik védelmezője
* 1955 : Légikisasszonyok : Mädchen ohne Grenzen : Radványi Géza: (?)
* 1956 : Átkelés Párizson : La Traversée de Paris : Claude Autant-Lara : Mr Jambier, fűszeres
* 1956 : La Famille Anodin (tévésorozat 8 45 perces részben) : André Leroux, Marcel Bluwal, A. Desjardin : (?)
* 1956 : A papa, mama, feleségem meg én : Papa, maman, ma femme et moi : Jean-Paul Le Chanois : Mr Calomel, 'Langlois'-ék barkácsoló szomszédja
* 1956 : Bébés à gogo : Paul Mesnier : Célestin Ratier, a 'gyermek ipar' képviselője
* 1956 : La Loi des rues : Ralph Habib : "Paulo les Chiens"
* 1956 : Courte tête : Norbert Carbonnaux : Graziani apó – az álszerzetes – Prosper, az állovász – Luc de La Frapinière, az álezredes
* 1957 : Comme un cheveu sur la soupe : Maurice Regamey : Pierre Cousin, boldogtalan zeneszerző
* 1958 : Itt a gyémánt, hol a gyémánt? : Taxi, Roulotte et Corrida : André Hunebelle : Maurice Berger, szabadságos taxisofőr
* 1958 : Horgász a pácban : Ni vu, ni connu : Yves Robert : Léon Blaireau, montpaillard-i vadorzó
* 1958 : La Vie à deux : Clément Duhour : Stéphane, közjegyző
* 1959 : Fripouillard et Cie (eredeti címe: I Tartassati) : Steno : Hector "Ettore" Curto, pénzügyi tanácsadó
* 1959 : Un coup fumant ou Totò à Madrid (eredeti cím: Totò, Eva e il pennello proibito) : Steno : Francisco Montiel, tanár
* 1959 : Van, aki betegen szereti : Certains l'aiment froide : Jean Bastia : Ange Galopin, hitelező, aki vissza akarja szerezni a pénzét
* 1959 : Mon pote le gitan : François Gir : Védrines úr, szerkesztő
* 1960 : Dans l'eau qui fait des bulles : Maurice Delbez : Paul Ernzer, a horgász, aki kifogja a hullát
* 1960 : Fracasse kapitány : Le Capitaine Fracasse : Pierre Gaspard-Huit : Scapin, komédiás
* 1960 : Les Tortillards : Jean Bastia : Emile Durand, a „Cicero” nevű rovarirtó bomba készítője
* 1961 : La Vendetta : Jean Chérasse : Amoretti (Antonia apja), aki becsületét védendő lett banditává
* 1961 : Le crime ne paie pas – sketch : L'homme de l'avenue : Gérard Oury : a „Kék Bár” csaposa
* 1961 : La Belle Américaine : Robert Dhéry : Viralot fivérek – egyikük rendőrfelügyelő, másikuk a társaság személyzeti főnöke
* 1961 : Candide, avagy a XX. század optimizmusa : Candide ou l'optimisme du XXe siècle : Norbert Carbonnaux : a gestapo embere
* 1962 : Un clair de lune à Maubeuge : Jean Chérasse : (?)
* 1962 : Az epsomi úriember : Le Gentleman d'Epsom : Gilles Grangier : Gaspard Ripeux, vendéglős és lóverseny bolond
* 1962 : Les Veinards : Jean Girault : Antoine Beaurepaire, a lottójáték boldog nyertese
* 1962 : Nous irons à Deauville : Francis Rigaud : az ideges nyaraló a volánnál
* 1962 : Az ördög és a tízparancsolat : Le Diable et les Dix Commandements : Julien Duvivier : Antoine Vaillant, szélhámos
* 1963 : Des pissenlits par la racine, de Georges Lautner : Jacques, le cousin de Jérôme, dit: Jockey Jack, petit truand
* 1963 : A nagy átverés : Pouic-Pouic : Jean Girault : Léonard Monestier, gazdag üzletember
* 1963 : Hogyan lettem vezérigazgató? : Carambolages : Marcel Bluwal : Norbert Charolais, a 321 nevű reklámügynökség vezérigazgatója
* 1963 : Robbantsunk bankot! : Faites sauter la banque ! : Jean Girault : Victor Garnier, a horgász-vadász bolt tulajdonosa
* 1964 : Fantomas : Fantomas : André Hunebelle : Paul Juve felügyelő
* 1964 : A Saint Tropez-i csendőr : Le Gendarme de Saint-Tropez : Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lütyő törzsőrmester
* 1964 : Egérke a férfiak között : Une souris chez les hommes ou Un Drôle de caïd : Jacques Poitrenaud : Marcel Ravelais, kisstílű szélhámos
* 1964 : Fönök szoknyában : Une souris chez les hommes : kisstílű szélhámos
* 1964 : Meghal-tok : Des pissenlits par la racine : (?)
* 1965 : Az ügyefogyott : Le Corniaud : Gérard Oury : Léopold Saroyan, kereskedelmi igazgató
* 1965 : Fantomas visszatér : Fantômas se déchaîne : André Hunebelle : Paul Juve felügyelő
* 1965 : A csendőr New Yorkban : Le Gendarme à New York : Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lütyő törzsőrmester
* 1965 : Ahol az öröm tanyázik : Les Bons Vivants : Gilles Grangier : Léon Haudepin, az atlétikai klub judo szakosztályának elnöke
* 1966 : Egy kis kiruccanás : La Grande Vadrouille : Gérard Oury : Stanislas Lefort, karmester
* 1966 : Maurice Chevalier „7 perces rövidfilm” : Maurice Chevalier "court métrage – documentaire de 7mn" : Miréa Alexandresco : Louis de Funès beszélget M.Chevalier-val az otthonában
* 1966 : Főnök inkognitóban : Le Grand Restaurant : Jacques Besnard : Monsieur Septime, egy előkelő párizsi étterem tulajdonosa
* 1967 : Fantomas a Scotland Yard ellen : Fantômas contre Scotland Yard : André Hunebelle : Paul Juve felügyelő
* 1967 : A nagy vakáció : Les Grandes Vacances : Jean Girault : Mr Charles Bosquier, iskolaigazgató
* 1967 : Oscar : Oscar : Édouard Molinaro (+ Funès közreműködött a forgatóköny írásában) : Mr Bertrand Barnier, gazdag üzletember
* 1968 : Felmondtam, jöjjön vissza : Le Petit Baigneur : Robert Dhéry : Louis-Philippe Fourchaume, a hajógyár elnöke
* 1968 : Nicsak, ki tetovál : Le Tatoué : Denys de La Patellière : Félicien Mézeray, üzletember és képkereskedő
* 1968 : A csendőr nősül : Le Gendarme se marie: Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lütyő törzsőrmester
* 1969 : Heves jeges : Hibernatus : Édouard Molinaro (+ Funès közreműködött a forgatóköny írásában) : Hubert Barrère de Tartas, iparmágnás
* 1970 : Lányok pórázon : L'Homme orchestre : Serge Korber : Mr Edouard, alias Evan Evans, impresszárió és balettmester
* 1970 : A csendőr nyugdíjban : Le Gendarme en balade : Jean Girault : Ludovic Cruchot alias, Lütyő törzsőrmester
* 1971 : Hullajó hullajelölt (Joe: az elfoglalt test) : Joe: The Busy Body : Sikeres újságíró, egy titokzatos férfi felesége múltjával zsarolja.
* 1971 : Felszarvazták őfelségét : La Folie des grandeurs : Gérard Oury : Don Salluste, a spanyol király nagyhatalmú minisztere
* 1971 : Jo : Jo : Jean Girault : Antoine Brisebard, színdarab író – egy detektívtörténetre hivatkozva igyekszik elkövetni a tökéletes gyilkosságot
* 1971 : Fennakadva a fán : Sur un arbre perché : Serge Korber : Henri Roubier, autópálya-építő vállalkzó
* 1973 : Jákob rabbi kalandjai : Les Aventures de Rabbi Jacob : Gérard Oury : Victor Pivert („Tukán”), gazdag vállalkozó
* 1976 : Szárnyát vagy combját : L'Aile ou la cuisse : Claude Zidi : Charles Duchemin, az útikalauz kiadójának igazgatója
* 1978 : Marakodók : La Zizanie : Claude Zidi : Guillaume Daubray-Lacaze, kisiparos és polgármester
* 1978 : A csendőr és a földönkívüliek : Le Gendarme et les Extra-terrestres : Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lütyő törzsőrmester
* 1979 : A fösvény : L'Avare : Jean Girault és Louis de Funès : Harpagon, a fösvény apa
* 1981 : Káposztaleves : La Soupe aux choux: Jean Girault (+ Funès közreműködött a forgatóköny írásában) : Claude Ratinier alias Kló, fapapucs készítő parasztember a "Les Gourdiflots" tanyáról
* 1982 : A csendőr és a csendőrlányok : Le Gendarme et les gendarmettes : Jean Girault és Tony Aboyantz : Ludovic Cruchot, alias Lütyő törzsőrmester

Kasszasikerek

Louis de Funès filmjei vitathatatlan kasszasikert arattak az 1960-70-es évek Franciaországában több mint 50 millió nézőt csábítva a mozikba. 1964 és 1979 között a színész hétszer állt a dobogó élén, 1967-ben ráadásul egyszerre nyerte el az első (A nagy vakáció), a második (Oscar) és az ötödik (Fantomas a Scotland Yard ellen) helyet a ranglistán.

Top 10

1. Egy kis kiruccanás: n°1 1966-ban, 17,27 millió néző
2. Az ügyefogyott : n°1 1965-ben, 11,74 millió néző
3. A Saint Tropez-i csendőr : n°1 1964-ben, 7,8 millió néző
4. Jákob rabbi kalandjai : n°1 1973-ban, 7,29 millió néző
5. A nagy vakáció : n°1 1967-ben, 6,98 millió néző
6. A csendőr nősül : n°2 1968-ban (Az első a Dzsungel könyve volt), 6,82 millió néző
7. A csendőr és a földönkívüliek : n°1 1979-ben, 6,28 millió néző
8. Oscar : n°2 1967-ben (Az első szintén Funès filmje, A nagy vakáció lett), 6,12 millió néző
9. Szárnyát vagy combját : n°2 1976-ban (Az első helyen A cápa végzett), 5,84 millió néző
10. Felszarvazták őfelségét : n°4 1971-ben, 5,56 millió néző