Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. október 11., vasárnap


Tehetséges író volt van Gogh

A közel ezer levélből - amelynek mintegy egytizede nem a festőtől származó, hanem hozzá intézett írás - a művésznek szentelt amszterdami múzeumban pénteken nyíló kiállításon mutatnak be egy értékes válogatást. A teljes anyagot közzétették egy könyvben, és részletes információkat nyújt a múzeum honlapja is.

Vincent van Gogh (1853-1890), aki elmegyógyintézetben is volt és 37 évesen öngyilkos lett, írásaiban bizonyítékát adja, hogy nem őrült zseni volt, ahogy sokan látják, hanem nagy művész és érdekes gondolkodó - mondta az egyik kutató, Leo Jansen a holland sajtónak. Axel Rüger múzeumigazgató szerint a festő átgondolt és stilizált leveleivel az irodalomban is emlékezeteset alkotott.

Az írásokkal kapcsolatos kutatások során sikerült összegyűjteni a festőhöz kötődő mintegy kétezer további tárgyat (könyveket, műtárgyakat, festményeket), és ezek révén tovább finomítani a van Goghról eddig alkotott képet. A kutatók szerint megállapítható, hogy a hányatott életű művész nagyon határozott, szenvedélyes, mélyen gondolkodó és jószívű személyiség volt. A levelek legfőbb témája a művészet, azon belül a festészet és az irodalom. Vincent van Gogh sokat ír bennük a festészettel kapcsolatos véleményéről, illetve saját módszereiről és elképzeléseiről, de a szövegek számos művészanekdotát és irodalmi utalást is tartalmaznak.

A féltett állapotú - törékeny és fényérzékeny - leveleket is tartalmazó tárlat január elejéig látható Amszterdamban. Az időszakos kiállítást olyan festményekkel díszítették, amelyekről sok szó esik a levelezésben, mint például Vincent van Gogh hollandiai korszakának főműve, a Krumplievők vagy A magvető.