Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2010. szeptember 30., csütörtök

Elhunyt Tony Curtis


A magyar származású 85 esztendős filmszínész halálhírét lánya, Jamie Lee Curtis erősítette meg.




A 130 alkotásban szerepelt, 1959-ben Oscar-díjra jelölt, kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda halálát egyelőre nem tudni mi okozta.

Tony Curtist olyan vígjátékokban láthattuk, mint a Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti. Az amerikai filmszínész, a magyar újságírók kérdéseire magyarul adott választ, hiszen családja innen települt ki az USA-ba.

A világszerte Tony Curtisként ismert filmcsillag eredetileg Bernard Schwartz néven született New Yorkban, 1925. június 3-án. Családja Mátészalkáról származik, ahonnan New Yorkba emigráltak és Emanuel és Helen Schwartz néven folytatták életüket.







Amikor Tony 18 éves lett 1943-ban, bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színészként folytatta pályafutását Kaliforniában, az Universal Stúdiónál, ahol rengeteg fantáziát láttak színészi tehetségében.

A színészkedésen kívül a lovaglás és a vívás érdekelte. Karrierje kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet, mellyel később bevonult a filmtörténelembe.

1951-ben feleségül vette a közelmúltban elhunyt ismert színésznőt, Janet Leigh-et (1951-1962), mely házasságból 2 lány született. Kelly és Jamie Lee Curtis. Utóbbi apja nyomdokaiba lépve elismert színésznő lett. Curtis házassága 1962-ben válással végződött, kapcsolatuk megromlása következtében.

Válása nem okozott törést filmes pályafutásán. Olyan remek filmekben láthattuk, mint A tolvaj hercege vagy az Ali baba fia. A kosztümös filmekben való szereplését lecserélte a romantikus filmekre. 1956-ban szerepelt a Trapéz című szerelmi történetben, ahol fiatal artistát alakított. Ezzel felhívva a kritikusok figyelmét remek színészi alakítására, hiszen mindaddig csak külsejét dicsérték. Komolyabb kihívást jelentett számára A siker édes illata című filmben játszott talpnyaló újságíró szerepe, mely filmben Burt Lancaster partnereként láthattuk. Oscarra jelölt alakítását követhetjük nyomon A megbilincseltek című filmben, mint szökésben lévő rab. 1959-ben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként a Van, aki forrón szereti című világsikerben láthattuk, melyben szaxofonistát játszott. A film bemutatója után világsztárként ünnepelték.






Remek humora miatt főként vígjátékokban szerepelt, de a komolyabb hangvételű Spartacusban is remekül helytállt, bizonyítva azt, hogy sokkal többre is képes, és így volt ez A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként is. A televízió aranykorában az 1970-es évek elején Roger Moore társaként a The Persuaders című sorozatban alakított nagypályás amerikai üzletembert, aki nem félt verekedésekbe keveredni. A sorozat Magyarországon Minden lében két kanál címmel forgott. Az elmúlt években kevés filmben láthattuk. Felbukkant az Ilyen a bokszban, illetve a Vérdíj 2. – A nagy robbanás című filmben.

A hollywoodi sajtó Tony Curtis válása utána is hangos volt magán- és nőügyeitől. Notórius nőcsábászként volt ismert. Szinte minden 10 évben új feleséggel láthattuk az újságok címlapján: Christine Kaufmann (1963-1967), Leslie Allen (1968-1981), Lisa Deutsch (1993-1994), Andrea Savio (1984-1992) és Jill Vandenberg (1998-). Curtis úgy véli, a hosszú élet titka a fiatal nőkben keresendő. Utolsó felesége és közte 45 év korkülönbség volt.

A filmezést az utóbbi években lecserélte a festészetre. Festményeit híres galériákban láthatjuk. 2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege, melyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten a Millenáris Parkban dedikált.












Forrás: MTI