Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2010. szeptember 20., hétfő


A HÁROM FOGADALOM

Bár önmagát egyszerű szerzetesként aposztrofálja, a XIV. Dalai Láma nemcsak Tibet szellemi és világi vezetője, hanem a béke karizmatikus nagykövete is. Tanításai és utazásai során az együttérzés, a tolerancia, az erőszakmentesség alapvető értékeire hívja fel a figyelmet, így utalva arra a három elvre, amelyek mellett aktívan elkötelezett.


AZ EMBERI ÉRTÉKEK TÁMOGATÁSA

Emberi lényként első célja, hogy az emberiséget és a világot szolgálja. A Dalai Láma, mint Nobel-Békedíjas azon a véleményen van, hogy a boldogság igazi forrása az együttérzés és a türelem. Ezek a jellemvonások nem feltétlenül a vallásos hitből, vagy vallásos gyakorlatokból eredeztethetők. Minden emberei lény magában hordozza az együttérzés, és az erőszakmentesség magját. A Dalai Láma egyik célja, hogy az együttérzés, a tolerancia, a jóakarat, és a béke fontosságát hirdesse.


A VALLÁSOK KÖZÖTTI HARMÓNIA TÁMOGATÁSA

Buddhista szerzetesként és gyakorló hívőként a Dalai Láma másik célja, hogy támogassa a különböző vallások közötti harmóniát. A világ minden vallásának alapértékeit az együttérzés, a szeretet, és a türelem jelentik. Mivel az emberi lényeknek különböző vágyai és szükségletei vannak, fontos, hogy létezzenek különféle vallások. Kölcsönös tiszteletet, és megértést tanúsítva a vallási hagyományok közötti harmonikus kapcsolat lehetséges.


A TIBETI NÉP JÓLÉTE

A tibeti nép vezetőjeként Őszentségét magától értetődően komolyan foglalkoztatja Tibet sorsa. Ez okból fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megtalálja a tibeti helyzet békés megoldásának kulcsát. Utazásai során, politikusokkal és a médiával történő találkozásai alkalmával sohasem mulasztja el megemlíteni, hogy helyre kell állítani a tibeti nép valós önrendelkezéshez való elidegeníthetetlen jogát.