Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. július 23., szerda


BARACK

Széles a paletta, sokféle barackfajta ismeretes, összetételük hasonló. Legjelentősebb az őszibarack, melynek hazánkban két jelentősebb fajtája ismeretes, a fehérhúsú lédús és a sárgahúsú (szatymazi). Az utóbbi időben teret hódított, és a piacokon megjelent a befőzési célra (tehát csak élvezeti cikként) alkalmas, gumis állagú őszibarack is. Közvetlen fogyasztásra nem nagyon ajánlható.

Az őszibarack remek tisztító hatású gyümölcs, kitűnő táplálék, de sose fogyasszuk zölden! Bársonyos héját fogyasztás előtt célszerű lehúzni. Egyesek szerint a magja mérgező, a MAZDAZNAN táplálkozástan - felhívja ugyan a figyelmet a magas kéksavtartalomra - azonban ajánlja a fogyasztását, mégpedig annyit, és nem többet, mint amennyi barackot is elfogyasztottunk. Ebben a kis mennyiségben emésztést elősegítő és serkentő hatása van. Magas víztartalma miatt általában sokat kívánunk enni belőle, de ez nem tanácsos.

Korán, már nyár elején megjelennek kevésbé értékes fajtái; rendszerint értéküknél jóval magasabb áron.

7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.