Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2008. július 23., szerda


PARADICSOM

Kitűnő tulajdonságokkal rendelkező gyümölcs. Sok az ellensége, mivel nem a helyén, nem a megfelelő módon fogyasztják, zöldségfélének tartják. Könnyű azonban ennek ellenkezőjéről megbizonyosodni magas savtartalma (a zöldségek lúgosak), és a zöldségfélékkel való összeférhetetlensége miatt. Elegendő a paradicsomos káposzta és a paradicsomos paprika (lecsó) nehezen emészthető voltára utalni.

Ha a savas gyümölcsnek megfelelő étrendi helyen fogyasztjuk, vagyis magában és délelőtt, akkor kiváló hatású. Keményítőtartalmú ételekkel, fehérjékkel összeerjed, és az alkoholos erjedés miatt a szervezetet savasítja.

Csodálatos gyógyító hatású gyümölcs. A citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint, foszfort, szilíciumot stb. Magas oxálsav tartalma miatt félnek tőle. A maga helyén hasznos, az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az artritis (ízületi gyulladás), a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek (vese, húgyhólyag), a kövek oldására (vese-, epekő és vékonybélhurut (enteritis) esetén.

Húgykősav-kristályokat feloldó képessége, vértisztító hatása kiváló. A hibás összetételű étkezés miatt keletkezett gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere. Magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését, rothadásgátló, hányinger elleni anyagokat is tartalmaz. Hányinger esetén azonban fel kell mérni, hogy a szervezet a korábbi szennyeződések ellen védekezik-e hányingerrel, vagy legutóbbi étkezéseink tartalmaztak nem megfelelő "tápanyagokat". Az utóbbi esetben nem szabad a hányingert leküzdeni, jobb kitisztulni. Mint böjtös "kúra-gyümölcs", igen jó szolgálatot tesz az érett, szabad földön termő paradicsom. Ezt soha ne tévesszük össze az értéktelen "fóliás" paradicsommal, mert a várt eredmény az utóbbi esetén természetesen elmarad, pedig a pénztárca sokszorosan bánja hiszékenységünket. Paradicsomot csak nyersen szabad fogyasztani! Főzve, zsírral-olajjal sütve emészthetetlen, ártalmas étel. Kiskorú gyermekeknek csak a teljesen .egészséges, érett és vegyszermentes gyümölcsök adhatók. Ez nem mondható el a fóliás termesztésről. A paradicsom vásárlásánál figyeljünk fel a foltosodásra! Sajnos az utóbbi években a termelők nyereségvágytól hajtva kitalálták a gyorsérlelő vegyszereket is. Ezek alkalmazása arról ismerhető fel, hogy a gyümölcs foltosan pirosodik.

Gyermekünk egészséges táplálásának fontos alapanyagai: a paradicsom, a szőlő, az alma és a teljes kiőrlésű (fekete) kenyér.

10 g fehérjét, 2 g zsírt, 40 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 5 g rostot tartalmaz kilogrammonként.