Hitvallás

„Ha nincs arcunkon érzés,
olyan, mintha a halotti maszkunkat mutatnánk.”

2009. szeptember 25., péntek


Zenét kódoltak egy skót kastély falaiba

2009. augusztus 27. 13:46 BBC News

Titokzatos hangjegyeket rejt a stirlingi kastély egyik 16. századi faragványa: a történészek szerint a legrégibb írott skót zeneművet fedezték fel.

Zenét rejtenek a stirlingi kastély 16. századi faragványai: a nullák, egyesek (I), és kettesek (II) kombinációjából egy hárfán, hegedűn és lanton játszható zene kódolható ki. A jeleket John Donaldson fedezte fel, aki épp a hatalmas faragványok másolatain dolgozott. A BBC tudósítása a kész zeneművet is bemutatja - ennek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a fafej nem egy teljes mű kottáját tartalmazta, hanem csak instrukciókat, amely nagyban épített a szabad improvizációkra is.

A kutatók szerint az egyik legrégibb skót zenét fedezték fel, amely azért is különleges, mert korábban inkább kórusműveket találtak, mint zenészek számára írt műveket. Barnaby Brown, A Skót Királyi Zenei és Drámai Akadémia (RSAMD) szakértője szerint a felfedezés segíthet megérteni a középkori és reneszánsz skót zenei alkotásokat, amelyeket kotta nélkül, improvizálva adtak elő. Ezeket eddig azért sem ismerhettük, mert a művészek nem hagytak hátra írásos feljegyzéseket.

Brown szerint mivel a fejeket 1530 és 1544 között faragták, ezt a művet V. Jakab számára írhatták, és nagyjából 1540 körül adhatták elő.